Goede kinderschoenen zijn voor moeders belangrijker dan goede kinderkleding. Veel moeders bezuinigen daarom liever eerder op kinderkleding dan op kinderschoenen. Dat blijkt uit ons onderzoek waarin 2500 moeders hun mening hebben gegeven. Ruim 90 procent geeft aan eerst op kinderkleding te bezuinigen. Pas als het echt niet anders kan, wordt er op kinderschoenen bezuinigd.

Op de vraag waarom zij liever eerder op kinderkleding bezuinigen, geven veel moeders als antwoord dat goedkope kinderkleding nauwelijks schadelijk kan zijn, terwijl goedkope kinderschoenen wel schadelijk kunnen zijn. De meeste goedkope kinderschoenen zijn van goedkoop materiaal, dat slecht is voor de kindervoeten.

Veel moeders zijn ervan bewust dat kinderen hun hele leven moeten kunnen lopen op hun voeten die op dit moment nog volop in ontwikkeling zijn. Die ontwikkeling mag daarom nooit verstoord worden, zodat hun kind daar nooit last van zal krijgen. Goedkope kinderkleding zouden slechts snel kunnen scheuren, maar dat belemmert de goede ontwikkeling van het kind veel minder.

Wel geven veel moeders aan dat goede leren kinderschoenen in Nederland erg prijzig zijn en het steeds moeilijker wordt om leren kinderschoenen voor hun kind te kopen. Daarnaast stijgen de grondstofprijzen en worden goede kinderschoenen steeds duurder. De vraag is hoe lang moeders nog goede kinderschoenen kunnen betalen.