Kindervoeten zijn niet te vergelijken met de voeten van een volwassen mens. Kindervoeten zijn nog in de ontwikkeling en dus erg kwetsbaar. De samenwerking in de kindervoet van o.a. bloedvaten, zenuwbanen en spieren sluiten nog onvoldoende op elkaar aan. Hieronder vindt u meer informatie over de ontwikkeling van de kindervoeten.

De eerste bewegingen van de kindervoeten

De ontwikkeling van de kindervoetenIn de wieg beginnen kinderen voor het eerst met bewegen van voeten en benen. Hierdoor beginnen kinderen grip op het bewegingsmechanisme te krijgen. Spieren worden actief aangezet tot bewegen. De vorm van de botten die de gewrichten binnen de kindervoet vormen, bepalen mede welke bewegingen mogelijk zijn.

De eerste pogingen om te staan

Kinderen die net gaan staan doen dit meestal op een platte voet en met O beentjes. Dit duurt ongeveer tot het derde levensjaar. Het kind staat stevig op platte voeten omdat de kindervoeten instabiel worden als er slechts op voor en achtervoeten wordt gestaan.

Platvoeten hebben een groter oppervlak en zorgen ervoor dat het kind stabiel kan staan. De vorm van de kindervoeten ontstaan mede door het feit dat het kind nog niet helemaal in staat is om het evenwicht goed te bewaren. Het evenwichtszin zal eerst getraind en ontwikkeld moeten worden.

De eerste looppassen van het kind

Banden en gewrichten maken de bewegingen in een bepaalde richting mogelijk. Het geheel zal ook gecoördineerd moeten worden zodat de bewegingen elkaar in de juiste volgorde opvolgen, waardoor het kind begint te leren lopen.

Na het derde levensjaar verandert de stand van de benen naar X, maar blijft het kind knikplatvoetjes houden. Dit wordt mede veroorzaakt door het lichaamsgewicht en de naar binnen knikkende voet. Pas na ongeveer de negende levensjaar zijn de botten in de voet voldoende uitgehard en heeft het kind geen platvoeten meer. De kindervoeten zijn nu klaar om onder alle omstandigheden het lichaamsgewicht te dragen.

Het gebruik van steunzolen in kinderschoenen.

In de meeste gevallen is het onverstandig om steunzolen te gebruiken. De kindervoeten maken een natuurlijke ontwikkeling door waarbij platvoeten noodzakelijk is. Het rechtzetten van het hielbeen of het optillen van de bogen van deze voet maakt voeten instabiel, met als gevolg dat kinderen blessure gevoeliger worden doordat zij vaker vallen.

Ook de nog zwakke botten kunnen door het toenemen van druk makkelijk beschadigd worden. Steunzolen in kinderschoenen dienen alleen gebruikt te worden als:

  • Een arts of specialist dat adviseert.
  • Kinderen structureel over pijn in de kindervoeten klagen.
  • De kindervoeten nog plat zijn na de negende levensjaar.
  • De kindervoeten nog plat zijn na de negende levensjaar.
  • Kinderen vaak vallen door het haken van de voeten.